Kinderwagen

Wat wil je later worden, jongen?, vraagt een van mijn verwekkers vanachter het stuur. ‘Rallycoureur, pap’, antwoord ik vanaf de achterbank. Het is zo’n kinderantwoord in het straatje brandweerman, politieagent en piloot, gevoed door onnozele bravoure. Tien jaar later beland ik op een doorgezeten klapstoel van een inwisselbare collegezaal. De kinderdroom is niet meer dan een vage herinnering, die diep in de hersenpan ligt droog te koken.

De vraag van mijn pa rolde opeens weer bij me binnen toen ik mij recent het hoofd brak over de koers van mijn toekomst. Daarom besloot ik dat mijn volgende column – deze dus – over een rallybak moest gaan. Of iets wat daar dichtbij in de buurt komt: een Mitsubishi Lancer Evolution X. Al na een paar bochten wordt duidelijk met wat voor vinnige gifkikker ik hier van doen heb. Het Evo-blok van 2,0-liter en 295 pk is nog zo’n tamelijk ouderwetse, onbehouwen turbo. Hij neemt even adempauze en blaast dan fel al zijn perslucht het inlaatspruitstuk in. Het koppel van de turbopush overvalt me niet, maar ik moet wel bij de les blijven. Mijn oksels beginnen alvast danig te lekken van dit scherpe randje.

Ik fantaseer over
Scandinavian flicks op besneeuwde paden

Gelukkig kan ik bouwen op een kraakhelder onderstel en vierwielaandrijving van de buitencategorie, die precies vertellen wat de Evo gaat doen. Ik voel daardoor de potentie van de Lancer en fantaseer over Scandinavian flicks op besneeuwde bospaden. Lucas Mäkinen noem ik mezelf voor even. Iemand die het liefst diagonaal vooruit gaat. Onbevreesd, vol vertrouwen.

Maar nog diezelfde seconde realiseer ik me dat ik niet over de ballen en benodigde doodsverachting beschik om rally te rijden, laat staan dat ik destijds bij mijn conceptie de juiste talenten heb meegekregen. Een keertje proeven van iets wat er in de verre verte op lijkt, stilt voor nu de honger uit mijn jeugd. Hé ouwe, ik blijf liever de schrijver.


Culinair recensent en freelance journalist Lucas Boot proeft ook graag van auto’s. In deze rubriek zet hij zijn tanden in modellen waarvan de smaak hem nog onbekend is. Hoe zit het met de garing? Was alles naar wens? In deze rubriek praat hij ons op smakelijke wijze bij.