Tegengif

Op de sofa bij de psych: ‘Wat zijn voor jou pijlers waar je op bouwt in moeilijke tijden?’ Ik noem de gebruikelijke strohalmen zoals familie en vrienden, sporten, schrijven, sigaretten en Netflix bingen. ‘Oh ja, en bestemmingsloos rondjes rijden in m’n auto.’ Achter het stuur gun ik het mezelf om totaal te verkruimelen in droefheid en pijn. Alle gedachtes en emoties mogen net zo lang razen tot hun brandstof op raakt. Een potje sturen brengt de lucht die nodig is om alles in een nieuw perspectief te plaatsen. Hoe interessanter het model, hoe sneller het effect. Deze C43 AMG Combi (W202) is wat dat betreft een wondermedicijn.

De Mercedes lenigt de naweeën van een relatiebreuk waar ik mee kamp. Zodra ik wegzak in de dikke leren zetels landt het besef weer even dat de wereld ruimer is dan de grot tussen de oren. M’n bovenkamer vult zich ondertussen met de donkerbruine roffel van de 4,3-liter achtcilinder. Wat een zalige machine is dit. Zonder turbo’s nog, zoals gebruikelijk eind jaren negentig. Ja, moderne turboblokken zijn slimmer en efficiënter, maar ze kunnen niet tippen aan de directe respons van zo’n oude blaaskaak. Met ruim 400 lobbige Newtonmeters bij ongeveer 3.000 toeren is het bovendien heerlijk lui rijden. Maar pas op: de AMG blijft een smeerlap. Hij bestraft onbesuisde dotten gas in krappe bochten direct met uitbrekers. Ik moet bij de les blijven. 

Vergoedt mijn verzekeraar deze Prozac van 306 pk?

Voor de rest van de testrit verkies ik het standje ‘ramhard rechtdoor’ –  hier is hij voor geboren. Terwijl de AMG in alle comfort het snelwegasfalt verslindt, stroomlijnen mijn gedachtes zich. Ik mijmer over goede tijden met die ene ex-mevrouw en sluit nu echt vrede met de situatie. Een C43 AMG als tegengif voor emotionele laagconjunctuur. Zou mijn zorgverzekeraar deze Prozac van 306 pk vergoeden? Ik vraag het mijn psych de volgende keer. 


Culinair recensent en journalist Lucas Boot is gek van auto’s. In deze column zet hij zijn tanden in modellen waar hij nog nooit in gereden heeft. Wat doen de eerste kilometers met hem? Worden zijn verwachtingen ingelost, smaakt de ontmoeting naar meer of racet Boot liever door naar het volgende gerecht op de kaart? De messen zijn geslepen!