Overstappen van een diesel- of benzine­auto naar elektrisch rijden heeft veel pluspunten. Twijfelen is logisch, want er zijn ook veel vragen. Jan Rooderkerk geeft antwoorden om je wegwijs te maken in EV-land en bij te praten over de stand van zaken.

Hoeveel kost een nieuwe batterij?

Accupakketten bestaan uit een aantal modules met afzonderlijke cellen. Die zijn per stuk niet zo duur. Voor een compleet nieuwe batterij voor de Nissan Leaf moet je aan zo’n 4.000 euro denken, plus nog een paar uur arbeidsloon. Doorgaans is je
oude batterij ongeveer een kwart daarvan waard; die wordt dan gebruikt voor energieopslag. Bij de Renault Zoe is het verschil tussen een auto met huuraccu of koopaccu 8.000 euro. De kosten zijn afhankelijk van de capaciteit en het vermogen van een batterij, dus voor een grote nieuwe Tesla is het een stuk duurder.

Hoelang gaat een EV-batterij mee?

Dat kunnen of willen autofabrikanten niet precies zeggen. Logisch: hybrides of auto’s die volledig elektrisch rijden, worden nog niet zolang verkocht en heel veel ervaring met de levensduur is er dus niet.

Kom ik al ver genoeg met een EV?

Volgens cijfers van het CBS rijden we gemiddeld 37 kilometer per dag. Inderdaad: weinig. Dat maakt elke EV geschikt voor dagelijks gebruik. Het wordt anders als je van Rotterdam naar de Achterhoek wilt; dan zul je onderweg moeten laden en dat kost extra tijd. Wil je van Amsterdam naar Maastricht, dan heb je daar met een brandstofauto zo’n tweeënhalf uur voor nodig.

Welk soort laders zijn er en wat kost opladen?

Er zijn drie hoofdtype-laders: langzaam, redelijk snel en snel. De meeste EV’s worden geleverd met een lader die aan gewone stopcontacten kan. Dan duurt opladen ongeveer een nacht.

Kan ik de opgegeven actieradius een beetje vertrouwen?

Inderdaad: een beetje. Het bereik van EV’s wordt met dezelfde NEDC (New European Driving Cycle) gemeten als benzine- en dieselauto’s. Het is een puur theoretische meting waarbij de praktijk tientallen procenten kan afwijken.


Lees alle tips en informatie nu in de Autocar mei-editie: te bestellen via onze webshop